12 kūrybiškų užsiėmimų su akmenimis

kurybiniai uzsiemimai su akmenimis

Visi tėvai choru pritars – vaikams įdomiausia žaisti su bet kuo, bet ne su žaislais. Ar tai būtų maišelis ar medinis šaukštas kūdikiui, ar tai būtų popierinės dėžutės nuo maisto, su galimybe jas karpyti, paišyti ir kitaip kurti, jau didesniam vaikui.

Vasarą galima atrasti įvairiausių įdomių „žaislų“ gamtoje. Šį kartą pakalbėkime apie akmenis – kokių kūrybiškų užsiėmimų galima pasiūlyti vaikams su akmenėliais, kuriuos, pavyzdžiui, parsivežėte iš pajūrio.  Beje, jei atostogaujate prie jūros, kviečiame pasidomėti, ką dar įdomaus galima nuveikti su vaikais  paplūdimyje.

1. Piešti ant akmenų

Tai vienas populiariausių ir paprasčiausių užsiėmimų su akmenimis. Jums reikės įvairiausių dažų, teptukų ir apdengto stalo, ar kito paviršiaus. Leiskite vaikams piešti ką tik nori ir kaip tik nori! Akmenėlio forma gali padiktuoti piešinį. Akmuo gali virsti į kokį nors personažą, gražų margutį ar tiesiog – geriausia vieta išbandyti naują spalvą!

2. Pasigaminkite domino

Gausybė vienodų akmenėlių iš pajūrio gali virsti žaidimu, kurį vaikai norės išsaugoti. Pasigaminkite domino! Pirma, tai gali būti įdomus užsiėmimas piešiant tam tikrą kiekį taškelių ant akmenų. O vėliau eikime žaisti ir stebėti, kas nugalės!

3. Raidės ant akmenų

Akmenys gali padėti mokytis raidžių arba dėlioti žodžius. Iš pradžių su mažaisiais pasidarykite raidžių abėcėlę – pieškite įvairiomis spalvomis ant akmenėlių raides. O vėliau mokykitės pažinti jas bei dėlioti iš raidžių smagius žodžius.

4. Akmenėliai – saldainiai

Net neabejojame, kad šis užsiėmimas gali pasirodyti keistas tėvams, tačiau vaikams – tai labai patiks! Neišmeskite dėžučių nuo saldainių, o jas atiduokite savo vaikams žaisti. Pasiūlykite jiems sudėti akmenukus į saldainių vietas. Vaikams patiks ieškoti akmenų, kurie savo forma tilptų į saldainio vietą!

5. Iliustruokite istoriją

Pasiūlykite vaikams sukurti savo istoriją ant akmenų: nupiešti herojus, jų nuotykius, veiksmus. Visa tai atvaizduokite ant atskirų akmenėlių, o tada istoriją išdėliokite. Galima istorijos dalis sukeisti vietomis! Na, o jeigu vaikui nėra nuotaikos kurti pačiam, pasiūlykite iliustruoti gerai žinomą pasaką ir ją papasakoti ant akmenų. Na, pavyzdžiui, Raudonkepuraitę.

6. Klijuokite ant ant akmenėlių

Kai piešti atsibosta – imkitės klijavimo ant akmenų. Duokite vaikams senų žurnalų ir leiskite juose atrastus paveikslėlius iškirpti. O tada vaikas tegu užklijuoja iškarpas ant akmenų. Na, o po to leiskite žaidimams ir istorijoms lietis laisvai!

7. Kryžiukai-nuliukai

Arba geltonieji ir raudonieji! Visi žino šį legendinį žaidimą. Pasigaminkite jį iš akmenėlių ir žaiskite, kad ir visą dieną. Nes, rodos, visada pritrūksta laiko išsiaiškinti, kas iš tiesų yra nugalėtojas?

8. Mokinkitės pažinti laikrodį

„Perkąsti“ laikrodžio subtilybes vaikams yra nelengva. Tai kiek gi dabar valandų? O kiek minučių? Kodėl antra valanda vadinasi keturiolikta? Pasigaminkite laikrodį iš akmenėlių ir pagaliukų. Ir treniruokitės su vaiku tiksliai pasakyti, kiek dabar yra valandų.

9. Geltona, žalia, raudona, mėlyna…

Akmenėliai gali padėti išmokti spalvas. Spalvų yra daug, o jeigu dar pridėsime atspalvius! Pradėkime nuo pagrindinių – pieškite ant akmenų spalvą ir mokykite pasakyti jos pavadinimą. Jei įsiminti iš pirmo karto nepavyksta, spalvinkite dar kartą ir taip galite kartoti tol, kol pasibaigs akmenėliai.

10. Pasigaminkite automobilių trasą

Berniukams tai patiks (tačiau gali žaisti ir mergaitės!). Pasiūlykite iš akmenėlių pasigaminti automobilių trasą: kelią, mašinėles, namelius, medžius, policijos mašiną ir t.t. O toliau, palikite vaiką ramybėje, tegu jis burzgia po savo naujai sukurtą miestą.

11. Nupieškite žmogaus veidą

Ant atskirų akmenėlių nupieškite žmogaus veido dalis: akis, nosį, lūpas, ausis, ūsus. Nupieškite kelis tokius žmones, vyrus ir moteris. O tada sukeiskite ką nors vietomis ir stebėkite, koks pasidaro žmogaus veidas.

12. Sekite linija!

Pasigaminkite linijų žaidimą: sudėliokite akmenėlius ir ant jų išraizgykite nenutrūkstamą liniją. O tada – viską sumaišykite ir sudėliokite liniją iš naujo. Vaikams tai patiks, o ypač, jei surengsite turnyrą ir seksite laiką, kuris sudėlioja nenutrūkstamą liniją greičiausiai. Atminkite – laimi draugystė. Sėkmės!

One thought on “12 kūrybiškų užsiėmimų su akmenimis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *