12 būdų kaip mokyti pažinti raides lauke

raidziu pazinimas

Vasara – tai metas, kuomet daugiausia laiko praleidžiame žaisdami lauke. Tačiau vasara nereiškia, jog reikia atostogauti ir nieko nesimokyti. Tik ne vaikams!

Siūlome 12 smagių užsiėmimų, kurių metu kartu su mažaisiais ne tik pažaisite, bet mokysitės raidžių. Juk neilgai trukus ateis rugsėjis, kai arba iškeliausime į darželį, arba išlydėsime sesutę ar brolį į mokyklą. O kai mokosi vienas, mokosi ir kitas. Todėl pradėkime mokytis dabar!

1. Raidžių lentelės žaidimas

Paprastas, bet efektingas žaidimas lauke. Raskite vietą, kur su kreidelėmis galėtumėte išpaišyti raidžių lentelę. Nupieškite 6×6 kvadratėlių lentelę. Atsitiktine tvarka surašykite raides, palikite ir tuščių langelių.

Na, o dabar – metas žaidimui! Sakykite raidę, kad vaikas galėtų užšokti ant raidės langelio, tada sakykite kitą. Jeigu raidė per toli, vaikas gali pasinaudoti tuščiais langeliais, kaip pagalba, bandant pasiekti reikiamą langelį su raide.

Šiam žaidimui taisyklių ir variancijų gali atsirasti daug. Nestabdykite ir leiskite vaikams improvizuoti.

2. Atsistoju ir pasakau

Ant tos pačios lentos galima žaisti ir kiek kitokį žaidimą. Vaikas turi atsistoti ant raidės ir ją garsiai ištarti.

3. Akmenukų žaidimas

Vaikams patinka žaisti su akmenimis. Daugiau žaidimų su jais, galite rasti šiame tinklaraščio įraše.

Šiam žaidimui reikia akmenukų ir raidžių lentelės ant didelio lapo. Ant akmenukų surašykite raides, o po to pasiūlykite vaikui sudėlioti akmenukus ant tam skirtų vietų. Kad būtų dar azartiškiau, galite skaičiuoti laiką, per kiek greičiausiai vaikui pavyksta įveikti užduotį.

4. Raidžių lėkštė

Eikite pasivaikščioti į miestą ir ieškokite raidžių! Pagaminkite vaikui raidžių lėkštę iš popierinės lėkštės. Užrašykite ant lėkštės briaunų raides ir jas įkirpkite. Eidami pasivaikščioti ir matydami įvairius užrašus, iškabas, pasiūlykite vaikui atrasti konkrečią raidę, o radus, užlenkti.

5. Išdėliokite savo vardą akmenukais

Kieme su kreidelėmis užrašykite didelėmis raidėmis vaiko vardą. O tada pasiūlykite raides padengti smulkiais akmenukais. Taip yra lavinama smulkioji motorika bei padedama įsiminti savo vardo raides.

6. Raidžių medžioklė kieme

Tai itin azartiškas žaidimas! Išslapstykite raides (kokias tik turite namie: kaladėles, raidžių formeles ir t.t.) po kiemą. O tada įduokite vaikui lapą su raidėmis ir tušinuką. Atradęs paslėptą raidę, vaikas turi išbraukti ją lape.

Mamos, pasirūpinkite, kad lape būtų surašytos visos paslėptos raidės, kad būtų kuo mažiau nesusipratimų!

7. Raidžių ir vandens žaidimas

Tai vaikams tikrai patiks! Kieme su kreidelėmis užrašykite įvairių raidžių, kurias reikia išmokti. Apsiginkluokite vandens šautuvu, ar kita vandens talpa. Pasakykite raidę ir vaikas turi ant jos pilti vandenį.

8. Spalvinkite dideles raides

Paprasta ir linksma. Ant grindinio nupieškite dideles, „tuščiavidures“ raides ir leiskite savo vaikui jas nuspalvinti. Tai galima daryti su kreidelėmis ar kokiais kitais dažais, pvz akvarele. Na, kad lietus nuplautų.

9. Žodžių žaidimas

Šis žaidimas yra šiek tiek pažengusiems vaikams, kurie ne tik žino, kas yra raidė, bet ir suvokia iš kokios raidės prasideda tam tikrų daiktų pavadinimai. Ant grindinio, dideliuose apskritimuose išpieškite raides. Ir paprašykite vaiko atnešti daiktus, kurie prasideda, pvz., A raide.

Smagiau, jeigu šį žaidimą žaistų keli vaikai ir būtų galima pasivaržyti!

10. Iškaskite raidę!

Kuo keisčiau, tuo vaikams smagiau! Smėlyje užkaskite įvairias raides. Vaikui belieka jas visas atrasti ir iškasti. Na, o užtvirtinimui, paprašykite įgarsinti raides, kurias jis atrado.

11. Šaltas raidžių bokštas

Norint žaisti šį žaidimą, mama turi būti padariusi namų darbus. Tačiau vaikų užsiėmimas garantuotas gerai valandėlei!

Popierinei pieno pakuotei nukirpkite viršų ir pripildykite vandens, supilkite raidžių formeles, kaladėles. Įdėkite į šaldiklį ir užšaldykite. Kai viskas užšals, atsargiai nuimkite pieno pakuotę ir paduokite vaikui sušalusį raidžių bokštą. Jo užduotis – išlaisvinti raides.

12. Atraskite slaptas raides

Šį užsiėmimą galima atlikti tiek namie, tiek lauke. Mamai reikia ant lapo su balta vaškine spalva arba žvake išrašyti raides. Na, o vaikui belieka piešti ant lapo su akvarele ir ieškoti mamos paslėptų raidžių. Kokios tai raidės?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *